İnternet üzerinden pazarlamanın önemini anlata duralım dijital teknolojideki değişmeler internet pazarlamasını bile eskitmeye başladı. İnternet üzerinden pazarlamada sanal mağazalar olarak ifade ettiğimiz web siteleri ön plana çıkmakta ve bu mağazalar tüketicilere 7/24 alışveriş imkanı vermekteler. Ancak teknolojik gelişmeler ilerledikçe internet pazarlamasını da içine alan dijital pazarlama kavramı ortaya çıktı. Dijital pazarlamada da web siteleri önemini korurken; mobil uygulamalar, podcastler, elektronik bilbordlar, diital televizyonlar ve radyo kanalları da bu kapsam içine dahil oldu. Ayrıca mobil platformlar olarak adlandırılan, akıllı telefonlar ve tabletlerin kullanım oranının artmasıyla birlikte işletmeler açısından hem üretilen içeriğin mobil platformlarla uyumlu hâle getirilmesi hem de alana özgü içerik üretiminin gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Kullanıcılarına SMS ücreti ödemeden mesajlaşma imkanı veren WhatsApp ise dijital pazarlamanın önemli mobil uygulamalarından birisi olarak karşımıza çıkıyor. Öyle ki ülkemizde Gemius 2019 yılı verilerine göre WhatsApp kullanıcı sayısı 44 milyon. Ayrıca Türkiye'de günlük WhatsApp kullanım oranı yüzde 94 iken bu oran Avrupa’da yüzde 55 seviyesinde. Aynı zamanda Nielsen’s Facebook Messaging Survey tarafından gerçekleştirilen bir ankette WhatsApp kullanıcılarının yüzde 67'si önümüzdeki iki yıl içinde işletmelerle iletişim kurmak için WhatsApp'ı daha fazla kullanmayı beklediklerini ifade etmişler. Dahası, katılımcıların yüzde 53'ü doğrudan mesajlaşabilecekleri bir işletmeyle alışveriş yapma olasılıklarının daha yüksek olduğunu söylüyor. Bu rakamlar WhatsApp'ın tüketicilere ulaşma noktasında işletmeler için gerçekten büyük fırsatlar sunduğunu gösteriyor.
WhatsApp reklam alanı satmadığından veya işletmeye özgü özelliklere (henüz) sahip olmadığından, pazarlama yaklaşımında yenilikçi olmak gerekmekte. WhatsApp pazarlama stratejisini geliştirirken ele alınması gereken birkaç sınırlama var. Her şeyden önce, bir işletme hesabı diye bir şey olmadığından, bir marka için hesap oluşturuyorsa, diğer kullanıcılarla aynı sınırlamalarla karşıya kalınmakta. Her WhatsApp hesabı doğrudan tek bir cep telefonu numarasına bağlı ve aynı anda yalnızca 256'ya kadar WhatsApp kullanıcısına mesaj gönderilebiliyor. Bu nedenle, başarılı olabilmek için sınırlamaları işletme yararına kullanmak gerekmekte. Diğer mobil mesajlaşma hizmetleri gibi, WhatsApp'ın gücünün bir parçası da, bilgisayarlardan daha kişisel özellikler gösteren telefonlarımıza bağlı olması. Çünkü telefonlar paylaşılmıyorlar ve her yere taşınıyorlar. Dolayısıyla, uğraşılan tüm pazarlama kampanyaları kişisel yönlü olmalı ve tüketicilere saygı göstermelidir. WhatsApp tüketicilerin arkadaşlarıyla etkileşime girdiği bir yer olduğundan güven ve yaratıcılık başarılı olmak için önemli faktörlerdir.
WhatsApp üzerinden pazarlama faaliyetinde bulunan birçok başarılı işletme bulunuyor. Bunlardan birisi de ketçap ve mayonez üreticisi Hellmann’s firması. Hellmann’s Brezilya'da yürüttüğü bir kampanyada tüketicilere mayonezi sadece bir sos değil, bir yemek malzemesi olarak da düşünmeleri için ilham vermek istemiş ve web sitesi üzerinden tüketicileri ellerindeki yemeklik malzemelerinin bir resmiyle birlikte telefon numaralarını göndermeye davet etmiştir. Daha sonra tüketiciler WhatsApp aracılığıyla, Hellmann’s mayonezini ve yemeklik diğer malzemeleri kullanarak bir tarif hazırlayan gerçek şeflerle bağlantı kurmuşlardır. Şefler kullanıcılara resimler, videolar ve diğer WhatsApp özellikleri ile yemeği nasıl pişireceklerini bile öğretmişlerdir. Bu kampanya sonucunda toplamda 13000 katılımcı ile 65 dakikalık bir etkileşim sağlanmıştır. Katılımcıların %99,5'i bu hizmeti çok beğendiklerini belirtmişlerdir. Öyle ki Brezilya kampanyasının sonuçlarından çok memnun kalan Hellmann’s Arjantin, Şili, Uruguay ve Paraguay'da da aynı kampanyayı yürütme kararı almıştır. Bu kampanyaya ilişkin videoyu aşağıda bulabilirsiniz: