Pages

5 Haziran 2013 Çarşamba

Teknomarkette 'ucuz' tuzağı

Gün geçmiyor ki pazarlama dünyasında etik konusu bir kez daha tartışmaya açılmasın. Aşağıda yer alan habere göre teknomarket zincirleri tüketicileri mağazalarına çekebilmek için aslında stokta bulunmayan ya da en fazla bir iki adet bulanan ürünler için büyük indirim başlığı altında reklam veriyorlar. Bu reklamı gören tüketici ürünün piyasa fiyatına göre çok ucuz olması nedeniyle hemen mağazaya koşuyor. Mağazaya gittiğinde ise ürün elimizde kalmadı, maalesef hepsi satıldı gibi klişe ifadelerle karşılıyor ve tüketiciyi bu yöntemle mağazaya çekmeyi başaran firmalar o anda satın alma güdüsü yüksek olan tüketiciye başka ürünler satmaya çalışıyorlar. Olayın haberi ise şu şekilde:

Gıdamarketlerinin tüketiciyi 'ambalajda gramoyunu'yla yanıltmasına benzer bir örnek de teknolojimağazalarından geldi. Teknoloji marketlerinin çeşitli oyunlarla tüketiciyi kandırdığı iddia ediliyor. Buna göre, 'şok indirim' sloganıyla müşteriyi mağazaya çeken teknoloji marketleri de etiket oyunlarıyla tüketiciyi yanıltıyor.


YÜKSEK İNDİRİM ALDATMACASI
Edinilen bilgilere göre, tedarikçinin verdiği liste fiyatı üzerinden oynanan oyun şu şekilde işliyor: Teknoloji market, tedarikçiden 600 TL'ye aldığı bir ürünü mağazaya getirdiğinde önce 1000 TL etiket fiyatı koyuyor. Daha sonra 1000 TL'nin üzerini çizip indirimli satış fiyatı olarak 800 TL yazıyor. Halbuki 1000 TL tedarikçinin liste fiyatı. Toplu alım yapıp özel iskonto alan zincir mağaza, o ürünü daha ucuza alıyor.

ÜRÜNÜN STOKU YOK
Teknoloji marketleri 'şok fiyatlı' ürünleri sınırlı sayıda tutuyor. Tüketici mağazaya gittiğinde o üründen kalmadığı söyleniyor. Fiyatı ve özellikleri aynı olduğu belirtilen başka ürün satılmaya çalışılıyor. Bir teknoloji mağaza yöneticisi, "Birçok zincir her mağazaya o üründen sadece 5'er tane gönderiyor. Bu çok az" dedi.
En yüksek kâr aksesuvarlarda
Aslında yapılan her indirimin amacı tüketiciyi mağazaya çekerek, yan ürün satışı yapmak. İsmini vermek istemeyen bir zincirin pazarlama müdürü, "Amacımız müşteriyi mağazaya getirerek, TV, cep telefonu, bilgisayar, notebook gibi ürünlerin yanında yüzde 50'ye varan kâr oranı sağladığımız aksesuvarları satmak. TV ve cep telefonunda yüksek kâr marjı yok. Ancak aksesuvarlarda yüzde 40'a yakın marjımız var" şeklinde konuştu.

İSKONTO YABANCIDA TERS TEPTİ
Bimeks Genel Müdürü Arif Bayraktar da yabancı zincirlere yönelik farklı bir iddia gündeme getirdi. Bayraktar, tüketiciyi yanıltma noktasında özellikle mağaza açılış dönemlerinde çok keskin iskontolar yapan yabancıların pazarda çok da başarılı olmadığını söyledi. "Yakında pazardan çekilen zincirler olacak" diyen Bayraktar şöyle konuştu: "Bu durum onlar için ters tepti. Oysa biz her zaman müşteri lehine kampanyalar yapıyoruz. Kampanyalarda yeterli sayıda stok tutuyoruz. Ürün bitince yeni sevkiyat da yapıyoruz."

BİZDE YOK AMA...
Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane, indirimli kampanyalarda limitli sayıda ürünü pazara sunduklarını söyledi. Sanayi Bakanlığı'nın zaman zaman tüketicilerden gelen şikâyetler üzerine fatura istediğini belirten Nane, "Kampanyada 'Stoklar 100 ürünle sınırlıdır' diyorsak, tamamını sattığımıza dair faturayı bakanlığa gönderiyoruz" dedi. Nane, bazı firmaların 100 ürün deyip sadece 10 ürün sattığını iddia ederek, "Bizde böyle bir durum yok" diye konuştu.

5 ADIMDA TUZAĞIN ANALİZİ
1. Etiket sahtekârlığı
2. 'Gel gel' taktikleri
Şok indirimlerle müşteriler mağazaya çekiliyor.
3. Kalmadı bundan verelim
Mağazada indirimli üründen yeterli stok tutulmayıp, müşteriye farklı ürün sunuluyor.
4. Yetkisiz servisler
Müşteri en çok geç hizmet veren teknik servislerden şikâyet ediyor.
5. Abartılı cazibe
Yüksek indirim nedeniyle mağazaya gelen müşteriye kâr marjı bol aksesuvar satılıyor.

Sabah