Pages

27 Mayıs 2012 Pazar

Asteroit Madenciliğini Google Başlatıyor


Yıllardır ülkemizin zengin maden yataklarına sahip olduğunu ancak yeterli teknolojimiz olmadığından bir türlü bu maden yataklarından faydalanamadığımızı söyler dururuz. Bizler bu denli önemli bir mazeretle günlerimizi geçirirken aşağıdaki bilim teknik dergisinin mayıs sayısında yer alan bir habere göz atmakta yarar var. Uzaydaki madenleri dünyaya getirip işleme fikrine dayalı bir proje. Dünyadaki kıt enerji kaynaklarını düşündüğümüzde ve enerji maliyetlerini göze aldığımızda uzayın bu sınırsız potansiyelinden yararlanma fikri oldukça heyecan verici:

"Robot gemilerle asteroitlerdeki nadir ve  kıymetli metalleri çıkarmak ve uzaydaki  en kıymetli maddelerden olan suyu toplamak her ne kadar bilim kurgu filmlerinden  fırlamış bir fikir gibi görünse de, bir grup işadamı bu fikri hayata geçirmek için çalışmalara başladı. Eski bir astronot olan Tom Jones  projenin danışmanlığını yürütüyor. Google’n  patronları Larry Page ile Eric Schmidt ve film  yapımcısı James Cameron’un da kurucuları ve destekçileri arasında olduğu Planetary  Resources Inc. uzayın zenginliklerini 10 yıl  içerisinde yerküreye taşımayı hedefliyor. Projenin en önemli ayaklarından biri Dünya’ya  yakın asteroitlerdeki suyu toplamak. Su hem
hidrojen ve oksijene ayrılıp yakıt olarak kullanılarak milyonlarca hatta belki milyarlarca  dolarlık projenin maliyetini düşürecek, hem de uzayda yiyecek yetiştirebilmek için kullanılacak. Dünya’nın yakınından her sene 1500 civarında asteroit geçiyor ve şirket öncelikli hedeflerini bu asteroitler arasından seçmek  istiyor. Madenleri çıkarmanın, zayıf bir çekimle birbirine bağlanmış kayalardan oluşan  asteroitlerde çok zor olmaması bekleniyor.
Uzmanlar bu projenin kârlılığı konusunda  şüphelerini dile getiriyor. Fakat aynı girişimci grubun daha önce insanlara uzay seyahati  pazarladığını unutmamak gerekiyor. Projenin iki sene içinde uygun asteroitleri seçmek
için gerekli teleskopların uzaya gönderilmesiyle başlaması bekleniyor. Şirket ilk uzay istasyonlarını 2020 yılında faaliyete geçirmeyi umuyor." (bilim teknik dergisi mayıs 2012)

Bu şirkete ortak olmak istiyorum. Şimdiden bir iki gök taşı bulsam iyi olacak:)

Konuyla ilgili video: