Konumlandırma: Zihniniz İçin Bir Savaş” kitabında Jack Trout konumlandırmanın temelinin yeni ve farklı bir şey yaratmak olmadığını, buna mukabil hedef kitlenin zihnine yapılanlarla ilgili olduğunu yani ürünün müşterinin beynine yerleştirilmesi olduğunu ifade etmiştir. Başarılı bir konumlandırmanın önündeki en büyük engeller, tüketici zihninin; kısıtlı olması, karışıklıktan nefret etmesi, kendinden emin olmaması, değişmemesi ya da zor değişmesi ve odak noktasını yitirebilmesidir. Bu bağlamda öncelikli öneme sahip konu, her bir tüketicinin zihninde var olan, markaların ana hatlarıdır. Çoğu insan, zihninde bir bilgi hakkında ancak 7 öğeyi tutabilmektedir. Örneğin bir ürün sınıfında genel olarak tüketiciler 7 markayı zihinlerinde tutabilmektedirler. 8.markanın şansı düşüktür. Temel olarak tüketici zihninin kısıtlı olması yukarıda belirtilen zihnin diğer özelliklerini ortaya çıkarmaktadır
KONUMLANDIRMA ÇEŞİTLERİ
Vasıf Konumlandırması
Şirket kendini bir vasıf veya özellik üzerine konumlandırır. Bir bira şirketi kendisinin en eski bira imalatçısı olduğu öne sürer, bir otel kendisini kentin en yüksek oteli olarak tanıtır. Özelliğe dayalı konumlandırma seçimi akıllıca bir seçim sayılmaz, çünkü bunda herhangi bir yarar açıkça belirtilmemiştir.
Yarar Konumlandırması
Ürün, bir yarar vaat eder. Ariel marka deterjan, daha iyi temizlediğini iddia eder. Volvo otomobillerinin daha emniyetli olduğunu iddia eder. Pazarlamacılar, büyük ölçüde yarar konumlandırması ile çalışırlar.