Pages

14 Nisan 2012 Cumartesi

Cola’nın Komando Harekatı

coca cola vs pepsi
Amerikalılar’ın kısaca Coke dedikleri Coca-Cola, Latin Amerika’nın en büyük ve en zengin ülkelerinden Venezuela’da 50 yıldır alt edemediği ezeli rakibi Pepsi Cola’yı bir “komando harekatı” ile bir gecede piyasadan silmiştir.
Coca-Cola’nın vizyonu temel bir mantık üzerine kuruludur. Madem ki, meşrubatta dünyanın bir numarasıyım, o halde dünyanın tüm ülkelerinde de bir numara olmalıyım. Bu yaklaşım çerçevesinde kendisine direnen pazarları büyük fedakarlıkları göze alarak kendisine kazandırabilmektedir. Bu örnek olay çalışmasında da belirtildiği üzere Coca Cola bugüne kadar rakibi Pepsi Cola’nın mutlak egemen olduğu Venezuella pazarının %90’ını bir gecede ele geçirmiştir.

PAZARLAMANIN TANIMI

Amerikan Pazarlama Birliği ( American Marketing Association) pazarlama kavramını 1985 yılında şöyle tanımlamıştır: Pazarlama, kişisel ve örgütsel amaçlara ulaşmayı sağlayacak değişimleri gerçekleştirmek üzere, malların, hizmetlerin ve fikirlerin geliştirilmesi, fiyatlandırılması, tutundurulması ve dağıtılmasına ilişkin planlama ve uygulama sürecidir.

Bu tanıma göre pazarlama, sadece mal ve hizmetlerin değil, aynı zamanda fikirlerinde geliştirilip hedef kitlelere yayılmasını ve benimsetilmesini kolaylaştıran bir faaliyetler sistemi olarak görülmektedir. Ayrıca, bu faaliyetler sistemi sadece kar amacı güden kuruluşlar olarak işletmeler tarafından değil, amaçlarına ulaşmak için, politikacılar, partiler, Kızılay, Vakıflar gibi kar amacı gütmeyen her türlü örgüt, kişi veya kuruluş tarafından da yürütülmektedir.

PAZARLAMA VE FAYDA OLUŞTURMA

İktisat bilimine göre fayda, mal ve hizmetlerin tüketici ihtiyaçlarını giderme gücüdür. Başlıca dört çeşit fayda vardır: şekil, yer, zaman ve mülkiyet faydası. Üretim faaliyetleri ile ham maddeler ve diğer girdiler mal ve hizmetlere dönüştürülmekte; böylece şekil faydası oluşturulmaktadır. Pazarlama faaliyeti ile de öteki faydalar oluşturulur. Diğer bir ifadeyle pazarlama, yer, zaman ve mülkiyet faydası oluşturma faaliyeti olarak görülmektedir.