
Ürün/Hizmet/Proje sahibi olarak adlandırılan paydaş tarafından, yeni bir ürün veya güncelleme için bir vizyon veya ana fikir’in çerçevesinde scrum işlemi başlar. Ürün/Hizmet/Proje sahibini, Michelangelo’nun taşın içinde heykeli gördüğü gibi, ürünün veya hizmetin nereye taşınacağını, konunun nereye gideceğini, projenin hangi sonuçlara varacağını en iyi bilen kişidir.

Scrum yöntemi ile yönetilen projeler “sprint” denilen fazlara ayrılır. Herbir “sprint”in süresi genellikle (en fazla) 30 gündür.
1. Ürün gerikaydı (Product backlog) projenin bütün gereksinimlerini içeren bir dokümandır. Herkese açıktır ve herkes tarfından değiştirilebilir.
2. Sprint gerikaydı(Sprint backlog) bir sonraki sprint işlerinin nasıl geliştirileceği hakkında bilgi içeren bir dokümandır. Genelde bu işler “iş tahtasına” (task board) yapılması gerekenler, yapılması devam edenler ve bitirilenler şeklinde yazılır.

Sprint gerikaydındaki işler için aylık toplantılar yapılması gerekir. Bu işlerin 1 sprintte (genelde 1 aylık süre olarak seçilmekle birlikte işinizin gerekliliğine göre bu müddet değiştirilebilir) yapılması beklenir. Takvime uygun (on schedule) gittiğinden emin olmak için de günlük ayakta scrum toplantıları (scrum meeting) yapılır. Bu toplantılar 15 dakikadan uzun süremez. Toplantıda 3 karakter vardır zaman kaybedilmemesi için toplantıyı yöneten scrum ustası (scrum master) , müşteri açısını sunan ürün sahibi (product owner), ve geliştiriciler (tasarımcılar, testçiler , geliştiriciler) olarak toplantı gerçekleştirilir. Bu toplantılarda herkes 3 soruyu hızlıca cevaplandırarak , takım arkadaşlarının güncel kalmasını ve sorunlardan haberdar olmasını sağlar , bu sayede sorunlar hızlıca çözüme kavuşturulur.
Toplantıda herkesin cevaplandırdığı 3 soru:
1. Son toplantıdan (günlük) beri ne yaptım?
2. Bugün ne yapmayı planlıyorum?
3. Hedefimi gerçekleştirmeme engel olacak bir sorun var mı? (Bu soruyu cevaplarken verilen cevaplar, scrum ustası tarafından mümkün olduğunca kısa zamanda çözülmelidir.)
Scrum bir yazılım geliştirme metodolojisi olmasına rağmen, diğer alanlarda da kullanılmaktadır. Günümüzde, Scrum herhangi bir ürünü geliştirmek için kullanılan süreçtir.
Kaynak:pazarlamaprojeleri.com